7 kwietnia 2015r. to Światowy Dzień Zdrowia, w ramach którego odbywać się będzie Akcja HWO, czyli „Z pola na talerz – uczyń jedzenie bezpiecznym”.

7 kwietnia to rocznica powstania Światowej Organizacji Zdrowia – World Health Organization. Jej celem jest zwrócenie szczególnej uwagi na najbardziej palące i zaniedbane problemy zdrowotne społeczeństw na świecie. W tym roku tematem przewodnim jest zdrowa żywność, bez chemikaliów, polepszaczy itp. Każdy powinien mieć świadomość tego, co je, co trafia na jego stół.Bezpieczeństwo żywności leży u podstaw bezpieczeństwa żywnościowego, a te jest podstawą naszego zdrowia. Jednocześnie akcja ma uczulić na fakt przenoszenia drogą pokarmową chorób, które są zwykle zakaźne lub toksyczne w swojej naturze. Mogą być wywoływane przez bakterie, wirusy, pasożyty lub substancje chemiczne dostające się do organizmu wraz ze skażoną żywnością lub wodą. Więcej na temat Akcji „Z pola na talerz – uczyń jedzenie bezpiecznym” oraz działalności WHO można się dowiedzieć na ich stronie.

Skip to content